8.9.06

Vreemde Geluiden 1, officieel van start! pluimvee, keyboard en baritongitaar


Vandaag vrijdag 8 september tussen 16.00 en 18.00 gaat het nieuwe programma Vreemde Geluiden van start op Radio Zwolle. In de show komt voornamelijk muziek aan bod die niet zo snel op de radio te horen zal zijn: vergeten en/of minder bekende artiesten, opgedoken uit de kasten van een netwerk van muziekverzamelaars en een vleugje cabaret. Tevens is het programma een open podium voor Zwolse musici, cabaretiers en mensen die beroeps-of hobbymatig iets met geluid doen. Zo treedt in deze eerste aflevering de 11-jarige Eveline Meijers uit Zwolle op keyboard op en vertelt Remco Takken over de baritongitaar.

Vreemde Geluiden 1 by Vreemdegeluiden.Com on Mixcloud


Presentatoren zijn Martinka van Noorloos en Jan Turkenburg en de techniek is in handen van Roel van Olst. Vaste bijdragen worden geleverd door vreemde-muziek-experts Remco Takken, Ton Rückert en Marco Kalnenek. De eerste aflevering is getiteld "De Pluimvee-special". Bereid u voor op zingende kippen, eenden en kalkoenen, zoals The Dezurik (Cackle) sisters en Jack Fetterman and the in Hi Fi Music Direction – Chicken dance

"Weirdomusic Radio" aflevering 1
Weirdomusic Radio is een vast onderdeel van Vreemde Geluiden, waarin Marco Kalnenek bijzondere, leuke, gekke, maffe en weirde platen uit de kast trekt.- Slim & Slam - Chicken rhythm (van de cd "The groove juice special")
- André Williams - The greasy chicken (van de cd "Mr. Rhythm")
- Hasil Adkins - Chicken on the bone (van de cd "Poultry in motion")

Meer Weirdomusic op Marco's website Weirdomusic.com.

Foto's van de uitzendingWat is nu eigenlijk een baritongitaar? De elektrische baritongitaar houdt het midden tussen een 'gewone' gitaar en een bas. Het vreemde van dit instrument is dat de sound tegelijkertijd 'koud' en 'warm' klinkt. Koud omdat de galm die gewoonlijk wordt toegevoegd nogal door je oren snijdt en warm omdat het een vrij laag klinkend instrument is. Vreemd genoeg zijn er geen regels voor de stemming van een baritongitaar. De laagste snaren kunnen even laag zijn als een bas, en in dat geval is er overlap met de laagste snaren van een reguliere gitaar. Soms is het echter 'gewoon' een lager gestemde zes-snarige gitaar, die bijvoorbeeld in B of C is gestemd. Deze instrumenten worden in de heavy metal, nu-metal en gothic-muziek vaak als slaggitaar gebruikt (onder andere Korn).

Al is het nooit een echt gangbaar muzikaal gereedschap geworden, toch zijn er bekende groepen die er af en toe gebruk van maakten. Als Paul McCartney bij The Beatles piano speelde (Let It Be, The Long and Winding Road), speelde John Lennon de baspartijen in op de licht bespeelbare bariton. Ook op de 'Witte Dubbel Elpee' is veel baritongitaar te horen. Ook in 'Spannende' filmsoundtracks van onder andere 'The Man with the Golden Arm' en James Bond is de baritongitaar van de partij.

In 'Vreemde Geluiden' was natuurlijk een stukje muziek te horen waarin duidelijk te horen was waarvoor de elektrische baritongitaar was ontwikkeld: instrumentale 'surf' rock'n'roll. Een groep die op dit moment heel historisch verantwoord (in mono) dit soort muziek maakt, is The Kaisers. Van hun cd 'Shake Me!' (Get Hip Records GH-1103CD) werd het instrumentale 'Trick Shot' uitgezonden. Jan merkte terecht op dat er bij de Nederlandse rock'n'roll-band Hank The Knife and the Jets een vergelijkbaar geluid valt te ontwaren.

Remco vertelde in Vrije Geluiden in welk lied hij voor het eerst een baritongitaar ontdekte. Gitarist Marco Pirroni speelt baritongitaar bij Adam and the Ants op de single 'Kings of the Wild Frontier' uit 1980, later uitgebracht op de gelijknamige elpee en tegenwoordig te vinden op de cd 'Hits' en de 3cd-doos 'Antbox' (beide Columbia/Sony).

Op 23 september is er hoogstwaarschijnlijk een baritongitaar live te bewonderen in Hedon tijdens de cd-presentatie van de groep Delain. In de uitzending bespraken Remco en Martinka het feit dat Delain-gitarist Martijn Westerholt onlangs een 5-snarige Schecter had aangeschaft in een bekende Zwolse gitaar en drum-winkel. Deze baritongitaar was ooit in bezit van een van de gitaristen van Within Temptation. Op de debuut-cd van Delain, die wordt gepresenteerd in Hedon, zingt Within Temptation-zangeres Sharon den Adel mee, zodat gesteld kan worden dat dit bijzondere instrument 'in de familie' blijft, in dit geval de gothic-familie.

Geen opmerkingen: