19.12.19

DCVJ042 De Jerstcovers van Kan - 4. Ding dong, Merrily on high




Ding Dong Merrily on High is een echte Britse "Christmas Carol".
De melodie duikt voor het eerst in de geschiedenis op in "Orchésographie" van Jehan Talbourot. Daarin is het een wereldse dans met de titel "Branle de l'Offical" Dat betekent zoveel als 'plechtige openinsgdans'




De tekst is van de Engelse componist George Rattcliffe Woodward die leefde van 1848 tot 1934. Deze was zeer geïnteresseerd in kerkklokken, wat hem ongetwijfeld heeft geholpen met welke kant de tekst op moest. Woodward's collega Charles Wood maakte er een meerstemmig koorarrangement van en zo verscheen het in 1924 in het The Cambridge Carol-Book. Dit is de versie die wij nu als 'het origineel' beschouwen:



De versie die ik voor jullie heb uitgekozen Woody Philips is misschien wel de vreemdste cover van deze hele week. Hij is van Woody Philips, die een klassieke scholing voltooide aan het Conservatorium van San Francisco. Hij werkte als cellist en afrangeur van Amerikaanse folkmuziek. Hij had echter nog een passie: houtbewerken en knutselen. Dit is te horen op zijn album "A Toolbox Christmas" een gereedschapskist kerst dus, waarop hij naast xylofoon ook alle gereedschappen bespeelt die hij in zijn werkplaats te beschikken had: zaag, elektrische boor, hamer, sleutelset, schuurpapier, you name it:

Geen opmerkingen: