10.1.20

DCVJ044

Light My Fire is een rocknummer van The Doors, in 1966 geschreven door de gitarist van de band Robby Krieger, maar met bijdragen van alle bandleden. Het is opgenomen in september 1966 en verschenen als laatste nummer op kant A van het debuutalbum The Doors op 4 januari 1967. De single bereikte op 29 juli de eerste plaats in de Amerikaanse Billboard Pop Singles hitlijst en in augustus de 25e plaats in de Nederlandse Top 40.De tekst veroorzaakte enig rumoer in het nette Amerika. Een beroemde anekdote verhaalt hoe televisiepresentator Ed Sullivan voorafgaand aan een optreden in de Ed Sullivan Show aan zanger Jim Morrison verzocht om de regel "girl, we couldn't get much higher" in het refrein te vervangen door "girl, we couldn't get much better" Hoewel 'higher' in dit geval niet als 'high' van de drugs bedoeld was, bestond de vrees dat het niet goed zou vallen bij de sponsors van de show.
Morrison ging akkoord, maar zong toch "higher". Het was een live-uitzending. The Doors hoefden nooit meer terug te komen. In de film The Doors van Oliver Stone uit 1991 kijkt Val Kilmer als Jim Morrison recht de camera in als hij het verboden woord zingt.
Covers

1968 van gitarist en zanger José Feliciano bereikte als single in Amerika de derde plaats in de zomer van 1968.
In 1979 maakte Amii Stewart een disco-versie

Ook Stevie Wonder, Will Young, Al Green, Shirley Bassey, Nancy Sinatra, UB40, Underworld, Julie London en Massive Attack hebben het nummer opgenomen.

Voo vandaag heb ik gekozen voor Edmundo Ros zoon van een Venezuelaanse en een Schot, Tijdens zijn militaire dienst speelde hij al in een band en in 1937 verhuisde hij naar Londen om er klassieke muziek te studeren. Reeds in 1938 speelde hij samen met Fats Waller, om vervolgens in 1940 vormde hij zijn eigen Rumbaband te vormen. Zijn band, later orkest genoemd speelde vooral in Londen, met name voor de bovenklasse van de bevolking. Vanaf 1946 was hij eigenaar van een vooraanstaande club in Londen.
Tussen 1944 en 1974 nam hij meer dan 800 nummers op bij Decca Records. In 1998 stopte hij met optreden en hij stierf in 2011, op net geen 101-jarige leeftijd.

Geen opmerkingen: