4.5.07

Vreemde Geluiden 35, Van absurd tot loodzwaar

VREEMDE GELUIDEN 4 MEI 2007 (redactie en presentatie Remco Takken)

Vreemde Geluiden 35, 4 mei 2007, van absurd tot loodwaar by Www.Vreemdegeluiden.Eu on Mixcloud


Er werd schouderophalend gereageerd toen George Martin in 1962 aan zijn collega's bij EMI Records bekend maakte dat hij The Beatles onder contract had genomen. Dat moest wel zo'n absurde comedy act zijn waar Martin en zijn Parlophone-label patent op hadden. Vandaag in het eerste uur van Vreemde Geluiden horen we George Martin's vroege werk met Spike Milligan, Peter Sellers en vele andere komieken.

In het tweede uur aandacht voor Sam Cooke. Bekend van 'A change is gonna come' en 'What a wonderful world', leidde hij tussen 1959 en zijn vroege dood in 1964 het label SAR Records, dat aan de wieg stond van de soul-muziek. We horen het origineel van 'It's all over now' door een jonge Bobby Womack, de met een baritongitaar voortgestuwde gospelgroep The Soul Stirrers, repetitie-opnames met Sam Cooke als zang-coach en een obscure gitaarsolo van Johnny Guitar Watson.

De missing link tussen de twee uren is Billy Preston. Sam Cooke ontdekte hem toen Preston nog bij Little Richard speelde, rond dezelfde tijd dat de nog jonge Beatles hem tegen het lijf liepen in Hamburg, als organist bij dezelfde Little Richard. George Martin en Billy Preston ontmoetten elkaar ruim zes jaar later tijdens de 'Get Back'-sessies.

Martinka is ook van de partij. In haar symfo-corner besteedt zij aandacht aan een apart Duits/Frans wedstrijdje met loodzware thematiek. Ton sluit de uitzending af met een gebed:

 "The President's Prayer"

Gene Bertoncini - I Say A Little Prayer For You
Smoothness Above All Else

The Rapture (Part One)
Feeling So Groovy Inside! (The "God Is Groovy" Three-Pack)

Freddie Martell - The President's Prayer
The Incorrect Music Companion 2001 (The Incorrect Music Threepack)

Martin Denny - Oro (God Of Vengeance)
Martin Denny - Favorites

The Rapture (Part Two)
Feeling So Groovy Inside! (The "God Is Groovy" Three-Pack)

Richard Craig Hackley - God's Backhand
The Incorrect Music Companion 2002 (The Incorrect Music Threepack)

Peter Thomas Sound Orchestra - Theme From "Chariots Of The Gods"
More Phonoanomalies for hi-fi bugs

Geen opmerkingen: