1.6.07

Vreemde Geluiden 38 SurinameZoals deze week al eerder aangekondigd, is er deze week een zeer bijzondere aflevering van Vreemde Geluiden: een Suriname-special.

Eigenlijk kunnen in twee uur niet alle ins en outs van de verschillende (muziek)culturen in Nederlands voormalige kolonie voldoende aan bod komen. Daarom zien wij dit ook als een inleiding. (In de afgelopen dagen zijn al plannen gemaakt en contacten gelegd voor vervolg-uitzendingen.)


Mavis Noordwijk  is voor een bliksembezoek in Zwolle. Zij studeerde hier begin jaren negentig aan  het conservatorium en heeft sindsdien een speciale band met onze stad.  Indertijd is vlak voor haar terugkeer naar Suriname door de  soroptimistenclub Zwolle een benefietconcert "Music for Mavis"  georganiseerd, om muziekinstrumenten te kunnen kopen voor de  Pedagogische Academie in Paramaribo. Twee jaar geleden was er een "Music  for Mavis, part two".  Mavis schetst haar muzikale belevenissen in de  afgelopen jaren en laat ons enkele voorbeelden horen van de  uiteenlopende muziekstijlen die dit multiculturele land rijk is en wij hebben daar zoveel mogelijk voorbeelden bij gezocht.
De Afro-Surinaamse muziek en al zijn mengvormen met andere stijlen is bij ons het meest bekend en het zal u niet verbazen dat we naast de inheemse, Hindoestaanse, Javaanse en Chinese muziek daar ook het meeste van hebben kunnen vinden.

Om toch even een paar namen te noemen van wie Geluiden te horen zijn: Eddy Snijders, Ronald snijders, Max Woiski sr en Max Woiski Jr, het mannenkoor Maranatha, Gamelan-orkest Mardie Becksowirono, Kid Dynamite, Oscar Harris (als James Brown-imitator), The Rising Stars, The Original Strings, Alberto en zijn Surinaams orkest, Fra Fra Sound, Yakki Farmiri ,Troki en de onvermijdelijke Jörgen Raymann
Ton Rückert sluit het programma af met een mini-special over Berry Lipman

Tevens is er een kleine "live"-verrassing!

Eerste uur:

Vreemde Geluiden 38, Suriname, deel 1 by Www.Vreemdegeluiden.Eu on Mixcloud


Weirdomusic Radio is een vast onderdeel van Vreemde Geluiden, waarin Marco Kalnenek bijzondere, leuke, gekke, maffe en weirde platen uit de kast trekt.

De nummers uit deze aflevering:

- Shailendra and the Original Strings - Meri posli
- Alberto en zjn Surinaams Orkest - Kraboe no abie edé
- Yakki Famirie - Flosie kondre ganze

Meer Weirdomusic op Marco's website Weirdomusic.com.

Tweede uur

Vreemde Geluiden 38, Suriname, deel 2 by Www.Vreemdegeluiden.Eu on Mixcloud


De Exoticaring CD van de Week (32)Paramaribo Classics: The Berry Lipman Sound"

Berry Lipman Orchestra - The Girls from Paramaribo
Pacific Coast Highway Mix 1 (Instrumentals 1960-74)

Berry Lipman Orchestra - Wives & Lovers
An Easy Groove

Berry Lipman Orchestra and Singers - The Girls from Paramaribo
The Joy of Vocal GroupsHelmut Jederknüller en zijn Super Stereo À GoGo Orchester uit Zweden spelen The girls from Paramaribo live in Linköping


Bijlagen/links:

Diashow van optreden Singi Prisiri 1996

Singi Prisiri (= zangplezier) '96 is een multicultureelkoor/dansgroep uit Paramaribo, opgericht door Mavis Noordwijk in 1996. Samen met Liesbeth Peroti werkt zij jaarlijks aan nieuwe voorstellingen voor deze groep.

Geen opmerkingen: