15.2.19

DCVJ 002 Mr Blue Sky

Op 30 November 2014 trad de Zwolse Band De zaak op met de buitenpianist Rik Elings, die zoals u wellicht nog weet, een jaar lang iedere dag een youtube-optreden verzorgde op een afgedankte vleugel die voor zijn deur belandde.

Wie zijn "De Zaak"?  Wel,  met één van de leden Karel Schepers maakten we vorige week al kennis en verder beschrijven ze zichzelf als: jong en onbezonnen. Broekies, boeven, maar enthousiast. Uitgerust met gitaar, trommel en contrabas sleepten zij zich op een dag door de Zwolse straten. Op de hoek waar de Diezerstraat uitkomt op de Grote Markt speelden ze een nummer van Gerard Cox; ‘Het Is Weer Voorbij Die Mooie Zomer’ Iets anders konden ze ook even niet verzinnen. Uit de menigte stapte een man naar voren. ‘Willen jullie ook spelen op mijn 50-jarige huwelijk?’ Op dat moment was De Zaak geboren.

De Zaak kan niet anders dan spelen. Bijna iedere week staan ze wel ergens te doen waar ze het gelukkigst van worden: muziek maken op feestjes. Ze traden ook op bij Holland's got talent, maar daar had Gordon meer belangstelling voor hun schoenen dan voor hun talent.




Mr. Blue Sky is een compositie van Jeff Lynne, voorman van ELO, Electric Light Orchestra. Het stond op hun dubbel-LP Out of The Blue, uitgebracht in oktober 1977 en was het sluitstuk van de cyclus Concerto for a rainy day op kant 3.
Het kwam in 1978 uit op single en werd een grote hit, misschien wel het grootste succes van Jeff Lynne en kornuiten ooit. Het is vaak gecoverd en werd ook voor andere doeleinden gebruikt zoals in reclame-spotje en het wordt nog steeds door voetbalclun Birmingham City FC gebruikt bij aanvang van iedere thuiswedstrijd.
In het liedje was een grote rol weggelegd voor koor en orkest. Hierdoor werd het live erg moeilijk uit te voeren. In mijn ogen lukte dat pas voor het eerst enigszins in 2014 in HET Hydepark concert voor BBC radio 2:



Hoewel er volgens mij hier nog steeds het koor niet helemaal live was en ik ook niet snapte wat die juffrouw in dat rare pakje met die viool stond te doen:

En wat ik ook nooit heb begrepen, is waarom Lynne zoveel moeite deed om het precies zoals op de plaat te laten klinken, terwijl soms muziek er juist mooier op wordt als je het klein durft te houden. Wat dat betreft vind ik deze bewerking van Karel, Stef, Joost en Rik zelfs beter dan alle live-uitvoeringen die ik er ooit van heb gehoord:




https://www.facebook.com/dezaakband/

Geen opmerkingen: