7.6.19

DCVJ 018 Wuthering Heights



Vandaag de debuutsingle van de Britse zangeres Kate Bush, die al tientallen liedjes had geschreven toen zij werd ontdekt door Pink Floyd man David Gilmour. Na het zien van het laatste deel van een TV-bewerking van Emily Brontë's verhaal "Woeste Hoogten" besloot de jonge songwriter ook het boek te gaan lezen.
Op slechts achttienjarige leeftijd schreef ze tekst, die grotendeels bestond uit letterlijke citaten van hoofdpersoon Catherine Earnshaw en muziek, naar verluid in één ononderbroken sessie achter de piano in maart 1977.
Het werd een grote internationale hit in 1978. In Engeland kaapte ze zelfs de nummer 1 positie voor de neus van de eveneens debuterende Blondie weg,





Later heeft ze de zang-partij opnieuw ingezongen. De reacties hierop waren verdeeld.



Het lied is enkele keren gecoverd, maar voor een beroemde song relatief weinig. De bekendste is de versie van Pat Benetar uit 1980, die door menig Amerikaan voor het origineel gehouden wordt.




Ook onze eigen Birgit Schuurman voerde het uit, bij een zangles van Mathilde Santing.



Voor deze gelegenheid heb ik echter voor een zo woest mogelijke versie gekozen. Dit is de Braziliaanse band Angra, die Wuthering Heights op hun eerste album Angel's Cry in 1993 zetten. De versie die je nu hoort is echter de nòg woestere re-mix, de zogenaamde "speed version" van de EP Evil Warning, oorspronkelijk bedoeld voor de Japanse markt, maar later ook in Duitsland en Frankrijk uitgebracht.



ook leuk: https://www.nme.com/blogs/nme-blogs/20-things-you-didnt-know-about-kate-bushs-wuthering-heights-766195

Geen opmerkingen: