31.5.19

DCVJ 017 Alabama song



Alabama Song, ook bekend als "Moon of Alabama", "Moon over Alabama", en "Whisky Bar", is een nummer dat werd geschreven door Bertolt Brecht, vertaald uit het Duits naar het Engels door Elisabeth Hauptmann, en in 1925 op muziek gezet door Kurt Weill voor het toneelstuk Mahagonny-Songspiel in 1927. In 1930 is het lied opnieuw gebruikt voor de opera Rise and Fall of the City of Mahagonny. Het is ook vaak gecoverd, waarbij de versies van The Doors en David Bowie de bekendste opnamen zijn.





Het origineel van Brecht en Weill werd voor het eerst uitgevoerd door de Weense actrice en danceres Lotte Lenya, de vrouw van Weill, in de rol van Jessie in Mahagonny-Songspiel op het Baden-Baden Festival in 1927. Zij heeft het vanaf 1930 diverse keren opgenomen en bleef het tijdens haar hele leven zingen in opnames en optredens.





In 1996 bracht de Zwolse formatie Muppetstuff, gevormd door Peter Plaatsma, Rob Bults, Elco Stalknecht, samen met een heleboel andere muzikanten de cd Walking on air in eigen beheer uit. Het album kreeg veel airplay op radio 1 & 2 en de regionale zenders. Walking on air is een cd met een twaalftal nummers, veelal uit de jump & jive periode en de blues en jazz van de jaren twintig. Er staat een bijzonder fraaie cover van The Alabama song op. Let vooral ook op de vioolsolo van de bekende Zwolse violist Adriaan Stoet.



♫ Muppetstuff - Alabama Song

bron: wikipedia en de website van Muppetstuff

Geen opmerkingen: