28.6.19

DCVJ 21 - She loves you



She Loves You is een lied van The Beatles. Dat wisten we al.

Het is gebaseerd op een idee van Paul McCartney en uitgewerkt samen met John Lennon. De single is één van de vijf Beatlesliedjes die in najaar 1963 tegelijk in de Amerikaanse Top 10 stonden, een record dat tot op de dag van vandaag niet verbeterd is.
Het is zowel muzikaal als tekstueel vernieuwend. Ik zal u echter even niet vervelen met een uitgebreide harmonische analyse, maar er werd bijvoorbeeld een bepaald akkoord gespeeld, waar je een heel ander akkoord verwachtte.

Het liedje is geschreven in de derde persoon: ZIJ houdt van jou, terwijl we tot die tijd gewend waren dat liefdesliedjes in de eerste of tweede persoon werden gezongen: IK hou van jou of Hou JIJ wel van mij?

♫ collage

Nee, Paul McCartney wilde het eens anders doen en hij verzon geïnspireerd door een liedje van Bobby Rydell ook het vraag en antwoord-gegeven, waarbij de anderen yeah yeah yeah zongen. Toen ze toch bezig waren hebben ze er vanwege hun veelvuldige optredens in Duitsland even later ook een Duitse versie van opgenomen.



Er bestaat ook verschillende Nederlandstalige versies van. Piet Bambergen en René van Vooren, beter bekend als De Mounties, heetten bij die gelegenheid de Mountels




en Toeteraar Toby Tix, altijd in voor een grapje veranderde de tekst weer terug naar de eerste persoon:
♫ Toebietel Rix - jé jé jé (fragment)



Maar de merkwaardigste cover die ik van dit liedje in mijn verzameling heb is die van Los Xochimilcas
Een Mexicaanse groep die nationaal furore maakte vanaf de jaren 40 tot ver in de jaren 60.


Met een ratjetoe van latijns-amerikaanse stijlen, vreemde uitdossingen en dubbelzinnige teksten en gebaren maakten ze er echt een potje van:

♫ Los Xochimilcas - Chilorius (she love you)

Geen opmerkingen: