26.4.19

DCVJ 012, paard zonder naam



A Horse with No Name is de eerste single van de Amerikaanse band America. De single is afkomstig van het album America.
Op dat debuutalbum, stond het liedje in eerste instantie niet, maar op aanraden van producer Ian Samwell werd besloten het nummer alsnog toe te voegen.
Het lied zou in eerste instantie Desert Song gaan heten. Het lied is geschreven op een regenachtige dag in Engeland en heeft de intentie de warmte en droogte aan te geven in een woestijn.


De opname werd in enkele delen van de Verenigde Staten, waaronder Kansas City, verboden omdat het lied zou refereren aan drugsgebruik. ("horse" is in de VS namelijk ook synoniem voor heroïne).



Welnu, Hans Vandenburg, uweetwel van Gruppo Sportivo en Ouwehands Dierenpark is verantwoordelijk voor maar liefst twéé covers. De eerste werd in 1990 door Gruppo Sportivo op CD gezet. Het was de B-kant van de single Blue Moon, een logische keuze, aldus Hans.



De versie die jullie in de uitzending horen kwam in 2015 uit op het kinder-album Ok iPad, dat als bonus voor kopers van Vandenburg's solo-LP Dig it Yourself te downloaden was. Deze Nederlandstalige versie is echter al ouder dan de Gruppo Sportivo track. Dat weet ik van Hans z11. Hij is namelijk heel erg benaderbaar via sociale media. Desgevraagd liet hij me weten dat dit één van de liedjes was die hij al langer zong als hij voor kinderen optrad. "EEN van de inderdaad", want hij heeft meer kinderliedjes gemaakt dan op de genoemde download-cd, o.a. op teksten van Annie MG Schmidt. Deze en andere nooit uitgebrachte opnamen zijn te vinden op Hans' soundcloud-pagina:

https://soundcloud.com/hansvandenburg

Genoemde videoclip nieuwe single Gruppo Sportivo:

https://www.facebook.com/GruppoSportivoOfficial/videos/1248573801967316/

Geen opmerkingen: